Korzeń omanu – cenna roślina o niezwykłych właściwościach

Korzeń omanu to niepozorna roślina lecznicza, która powinna się znaleźć w każdym domu. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych, a poza tym można go także wykorzystać do leczenia problemów skórnych.

Korzeń omanu – na czym polega jego lecznicze działanie?

Wieloletnia roślina, o nazwie korzeń omanu, od lat jest wartościowym stosowana w ziołolecznictwie. Jej składnikami są między innymi helenina oraz azulen, odpowiadające za jej antyseptyczne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne działanie. Azulen jest też niezastąpiony w leczeniu infekcji skórnych oraz różnych obrzęków. Jest jeszcze inulina, która korzystnie wpływa na dobre bakterie jelitowe.

Korzeń omanu przyda się w trakcie leczenia pasożytów jamy ustnej i jelit. Jest również niezawodnym sposobem na podwyższony cholesterol, poprawia wydolność serca oraz pomaga w pozbyciu się problemu nieregularnego miesiączkowania. Jest też niezastąpiony dla kobiet karmiących – jego regularne spożywanie poprawia laktację.

Jakie jest zastosowanie korzenia omanu i gdzie można go kupić?

Korzeń omanu jest w sprzedaży w aptekach i na półkach sklepów z ziołami – internetowych lub stacjonarnych. Z reguły używa się go w formie naparu. Do jego przygotowania używa się pokruszonego korzenia omanu oraz gorącej wody. Po upływie 30 minut napar po odcedzeniu jest gotowy do wypicia. Przy regularnym stosowaniu pierwsze efekty będą odczuwalne bardzo szybko.

Nie bez znaczenia jest również pora zażywania naparu. Osobom zmagającym się z pasożytami zaleca się sięganie po napar zaraz po przebudzeniu, koniecznie na pusty żołądek. Przy dolegliwościach dróg rodnych warto rozdzielić dobową dawkę na mniejsze i spożywać rano oraz wieczorem. Napar można stosować też do przecierania cery łojotokowej oraz z niedoskonałościami.

Korzeń omanu w nalewce ma zastosowanie w leczeniu schorzeń układu oddechowego. Leczniczy trunek powstaje ze 100 gramów sproszkowanej rośliny dodanych do 250 ml alkoholu. Połączone składniki trzeba pozostawić w zacienionym miejscu na minimum 7 dni. Na koniec trzeba ją odcedzić i rozpocząć kurację. Zalecana ilość to pół łyżeczki kilka razy na dzień.